divendres, 28 d’agost del 2015

REMINISCÈNCIES BAIXAULIANES


De Fix sorprenia, sobretot, la quietud, una quietud no del tot involuntària. B el descobrí alguna volta gesticulant amb els braços, exigint alguna cosa. Que el posaren de cara la paret, per exemple[...]només volia primers plans llisos[...]Preferia les parets. Blanques, o quasi blanques, nues, buides[...].

Una vesprada B eixí al terrat de casa i trobà les tovalles de la taula del menjador en terra. Blanques de cotó, les havia llavat i estès i encara no s'havien eixugat. Potser no les havia pinçat bé, el cas és que el fort vent les havia fet caure. B les tornà a estendre, afermant millor les pinces, i descobrí que la tela s'havia tacat ací i allà amb ombres de pols. L'aire n'esculpia formes voluptuoses, efímeres[...]Abans que es fera fosc, B tornà al terrat. La tela a penes es movia. B va seure en una hamaca de tec i en contemplà, llargament, les taques de pols sobre el blanc[...]

Ja no estenia les tovalles. Havia canviat de mètode. Ara es gitava en terra, boca amunt, sobre el matalàs de plàstic plegable que havia usat per als exercicis de rehabilitació. El cel variava molt més que les tovalles, era més viu, més apte per a fugacitats, més obert a l'imprevisible. I no donava feina: ni plegar, ni desplegar, ni rentar. Cada vespre s'hi ajeia i contemplava el núvols, el vol dels ocells i dels avions, els tons del firmament.

Extret de La cinquena planta. Manuel Baixauli.Proa, 2014.




Els darrers dies d'aquest mes d'agost, en què per causa de la baixada de temperatura ve més poca gent que de costum a la piscina, no tinc amb qui xarrar, i per això, l'estona, mentre isc de l'aigua i m'eixugue, abans d'anar-me'n cap a casa, estirada en l'hamaca, m'entretinc mirant un xicotet retall de cel. En això faig com que prenc el sol, l'únic, tot i la posició d'estirada; encara que la part del cos que expose a la radiació solar només són els peus, protegida per la minsa ombra d'un edifici adjacent; i així, de panxa enlaire com estic, aquest xicotet bocí de cel dóna molt de joc per descobrir cada dia aquest immens fresc que es va movent de diferents maneres com un calidoscopi; uns dies, són els núvols, cadascun amb noms i cognoms diferents, encara que el nom no fa la forma, perden importància i la guanyen en assolir les més estranyes formes mentre es fan i es desfan, i jo jugant en l'imaginari de les mil i una aparença; altres, un cel net, com una patena, amb blaus que canvien segons la direcció del vent; tot i que després de la refrescada dels darrers dies, el cel és extremadament blau, d'una blavor potent, que contrasta amb el color d'uns àlbers platejats (populus alba), que la meua mirada comparteix quan, des de la meua immòbil panoràmica, entropesse amb l'àpex final de les seues siluetes allargassades. Una vista que em sedueix d'allò més, molt més que llegir o escoltar música, almenys pel que fa al lloc, abans em portava un llibre, però mai no vaig poder passar de la lectura d'uns pocs renglons, sempre hi havia algun banyista que m'interrompia la lectura. El cas és que, els àlbers me'ls mire com un poc meus. En realitat són fills dels que vam plantar al jardí de casa nostra, que per raó de l'alçada i la proximitat a la casa els vam haver de tallar al cap d'uns pocs anys. Aquestos plançons amb molt més espai han assolit la mida respectable que se'ls preveia, i actualment són visibles des de ben lluny. Però aquesta escena tan particular no seria res si no anara aparellada amb una altra molt més singular; i és que, encara no mou la brisa, per imperceptible que siga, les primeres en adonar-se són les fulles que de seguida tremolen, originant un fregadís com si conversaren, tot mostrant la seua part més blanca que els dies assolellats, com ara, semblen llumenetes fetes d'espillets com garlandes nadalenques. 
 
Això ho estic veient aquestos dies, però cada any, des d'en fa un grapat, mire el mateix espectacle; aquest contrast em fascina i mentrestant passen els minuts, ja m'he eixugat i me'n vaig cap a casa. 


 

Les fulles


Vaig contemplar els salzes murmuradors; vaig sentir els embats incessants del vent incansable; [...] però sobretot els salzes: continuaven xerrant i parlant entre ells interminablement, rient una mica, cridant amb estridència, de vegades sospirant: [...] Vaig observar com es movien aqueferats alhora, com sacsejaven estranyament els grans caps espessos, com giraven els milers de fulles fins i tot quan no bufava el vent. 
 


Una tímida girafa vigila l’intrús arrambada a la nua fractalitat de la fronda d’un arbre
 
Jorge Wagensberg. Bé trobat. Mètode núm. 71.


Llavors, en un punt indeterminat, però fora del casal de la baronessa, es produí una crispació inexplicable, un feix d’aire aïradament comprimit, que deixava estries radials, impalpables, com sospirs o lamentacions en el moment  precís de llur naixença, morts a penes la gravitació s’insinuava. Un trèmolo difús recorria o s’agitava en una esfera ideal que no tenia existència concreta, es propagada i, com sempre desapareixia [...]

De cop, el brancatge dels garrofers, impel·lit per un ressort especial, féu desaparèixer molt hàbilment l’escena. Únicament quedà el tremolo de les fulles i la visió, en la llunyania, del campanar de Vimbodí.






No tremolen de por.  
Ni tremolen de fred.
El fullatge d’arbres i arbustos
que envolta la casa i,
amatent l’acubi-la,
tot saludant matins
de primaveres i estius.
Així, cada dia.
Cada matí és així.

No fa vent.   
Ni mou ventim.
Només    
un fràgil mormoleig
tempta la xerradissa  
els matins de cada dia.
Tremolen les fulles.
Hi són.
Les fulles tremolen.
Hi estan.    
Murmuren... baixet.  

No fa vent.   
Ni mou ventim.
La tardor
engega llumins     
i escampa missatges.
Tot de coloraines.
Catifes.
Tremolen les fulles.
Hi són.
Les fulles tremolen.
Hi estan.    
Murmuren... baixet.  

No fa vent.  
Ni mou ventim.
L’hivern
els branquillons despulla,
i enlaire deixa
monyons arrambats
que remenen la cua,
feliços
de l’encontre.
Tremolen les fulles.
Hi són.
Les fulles tremolen.
Hi estan.    
Murmuren... baixet.  


Volves de missatges.
Pamflets de neu.

Aleteig sense ales.
(inèdit)

dimarts, 25 d’agost del 2015

OVIDIEJANT (7)

El diluvi.

Lletra i Música : Ovidi Montllor

En Joan s'ha suïcidat!
No es preocupe, senyora,
Això ja sol passar.
Han robat el meu Banc!
No es preocupe, senyora!,
Això ja sol passar.
Una bomba al carrer!
No es preocupe, senyora,
això ja sol passar.
El món s'està tornant boig!
No es preocupe, senyora,
això ja sol passar.
Passa això i més,
i més i més.
I encara passa poc.
No es pot seguir igual
des que neixes fins que mors.
I un es cansa, senyora,
de menjar sempre el mateix.
I de comprar el diari,
i de dormir al mateix llit.
I un se sent humiliat
quan, afaitant-se la barba,
li conten contes de nen.
I tot acaba llavors,
amb això que em conta ara:
suïcidis, atracs i bombes,
bogeries i…
i més, senyora, i més.
Vosté d'això no es sap res.
No és jove i té molts diners.


Del disc Un entre tants.


dijous, 20 d’agost del 2015

Lletra de Convit a la VI Festa Estellés 2015

Ja falta poc per a commemorar l'aniversari del nostre poeta més preuat i vindicat del segle passat:Vicent Andrés Estellés. Això serà el 4 de setembre; mentrestant molts pobles ja s'han sumat a l'esdeveniment, per això si voleu saber més entreu a la pàgina web.


 

LLETRA DE CONVIT A LA VI FESTA ESTELLÉS 2015

Lletra de Convit de 2015
per a celebrar la VI Festa Estellés


Alginet, 16 de juliol de 2015
Estimats amics i amigues:
   
    Com fem ja d'habitud per aquestes dates del mes de juliol, us escrivim per a animar-vos a organitzar i celebrar, una vegada més, la Festa Estellés, que dediquem al nostre gran poeta, festa que sol tindre lloc a partir del 4 de setembre, data de la naixença d'aquell home de Burjassot que feia versos.
    La Festa va començar el 2010 i enguany complirà la seua sisena edició. Des de l'inici de la seua trajectòria, el nombre de gent que la celebra no ha deixat de créixer. Segons les nostres dades, si en el 2013 tingué lloc a 59 llocs diferents, en el 2014 ho féu en 69 pobles i ciutats, 1
 
AGRES, ALACANT, ALAQUÀS, ALBALAT DE LA RIBERA, ALBUIXEC, ALCÀNTERA DE XÚQUER, ALCOI, L'ALCÚDIA, ALDAIA, ALFARB, ALGINET, ANTELLA, ALZIRA, BENIMACLET, BARCELONA, BENAGUASIL,  BENIFAIÓ, BENIGÀNIM, BENIMACLET, BENIMODO, BENISSA, BÉTERA, BONREPÒS I MIRAMBELL, BORRIANA, BURJASSOT, CARLET, CASTELLÓ DE LA RIBERA, CORBERA, CORK (Irlanda), DÉNIA, EIVISSA, ELX, FOIOS, El FORCALL, GANDIA, MASSALFASSAR, MELIANA, MONTSERRAT, OLIVA, PAIPORTA, PATERNA, PEDREGUER, PICANYA, POBLA DE VALLBONA, PUÇOL, EL PUIG, QUART DE POBLET, REAL, REAL DE GANDIA, ROCAFORT, SAGUNT, SANT JOAN D'ALACANT, SANT VICENT DEL RASPEIG, SEDAVI, SILLA, SIMAT DE LA VALLDIGNA, SOLLANA, TAVERNES BLANQUES, TAVERNES DE LA VALLDIGNA, TORRENT, TORRELLÓ, VALÈNCIA (Societat Coral el Micalet), VALÈNCIA (Ca Revolta), LA VILA JOIOSA, XÀBIA, XALÓ, XÀTIVA, XIRIVELLA, XIXONA.
 
    Sembla que enguany estem de bon any, perquè els resultats de les eleccions celebrades el 24 de maig passat ens auguren la merescuda esperança en un futur millor per al País Valencià, en què molts de nosaltres haurem de col·laborar, des de l'acció o des de la crítica eficaç; perquè hi ha molt a fer. 
 
    També voldríem repetir-vos el suggeriment que ja us vam fer l'any passat. I és que per tal de donar més diversitat a l’acte podríeu, en la primera part, llegir poemes d’altres poetes, preferiblement de poetes en la nostra llengua, i la segona i última dedicar-la a Vicent Andrés Estellés. Com també demanar-vos que ens envieu les dates de celebració —per tindre’n constància— i els cartells i les imatges de la 6a FESTA 2015 en format jpg, a:
 
 
 jlozanolerma@gmail.com 
 
Així, publicarem tot allò que ens arribe a blog Festa Estellés 
 
Afectuosament,
 
Josep Lozano i Àlan Greus

dimecres, 19 d’agost del 2015

OVIDIEJANT (6)

Aquest estiu en què la calor m'ha deixat aixafada, feta una cataplasma, m'he permès anar escoltant algunes de les cançons més antigues de l'Ovidi que desconeixia. La majoria corresponen als primers discs que va gravar, sembla que no hi ha imatges d'elles com es veu en les gravacions que es poden trobar per la xarxa. Però no passa res, si no se li veu la cara, amb la seua veu, inconfusible, en tinc prou per imaginar-me'l.

Ell.

Lletra i Música : Ovidi Montllor

Amb pas senzill,
gasta el terra i sabates
que paga ell.
Còmode o no,
gasta autobús a dojo,
que paga ell.
Amb gran esforç,
gasta el seu cos vuit hores,
que paga ell.
Amb desesperació,
s'entrompa amb vi,
de vegades,
que paga ell.
Amb gran plaer,
fa l'amor amb la dona
que estima ell
-o potser no l'estima-
llavors ja podem dir:
Que paga ell.
Li paguen el cervell,
li paguen la paraula,
fins això, ves quin cas!,
no ho cobra ell.
Qui són, doncs,
els qui cobren
tot el que és d'ell?
Ni això no sap.
I ho paga ell.

diumenge, 9 d’agost del 2015

OVIDIEJANT (5)

Sol d'Estiu.

Lletra i Música : Ovidi Montllor

L'estiu,
el mar,
el sol
i tu.
més prompte que mai,
és estiu, som joves,
ens agrada el mar.
Sortim al carrer
l'autobús no ve,
quan vol venir, ve.
Però...
L'estiu...
Comença el suar,
però anem al mar,
un damunt de l'altre,
però sense estimar.
Trepitjada al peu,
cop de colze al pit,
quan baixes de "bus",
ja estàs mig pansit.
Però...
L'estiu....
Vas a l'estació,
veus animació,
tanta que en l'espera,
perds fins la raó.
Si és dia de sort,
potser l'endevines,
si no tens el dia,
al mar tu no dines.
Fas un bany si pots,
si no pots et fots.
I cap a caseta
amb el tren de tots.
De tots pels qui el tren
és la salvació,
de passar un dia
sense obligació.
I...
L'estiu...
Arribes cansat,
no saps que ha passat,
beus un got de llet.
La llet s'ha tallat.
Has d'anar a dormir,
demà ve el patir,
i et faràs ben negre
de treball, cantant:
L'estiu...
i l'estiu i el mar
el disfrutaran
aquells que a tu et paguen
per anar a treballar.
I el sol no el veuràs,
i prou sort tindràs,
si tens l'estimada
al teu matalàs.
Per tant...
Ni estiu,
ni mar,
ni sol,
i tururú.